Menu

Skosztuj tradycyjnych polskich potraw i zakochaj się w produktach regionalnych z każdego zakątka Polski

Filozofia naszej kuchni opiera się na porach roku – zawsze wykorzystujemy odpowiednie owoce i warzywa, aby mieć pewność, że są one naturalnego pochodzenia, a w pozostałej części roku korzystamy z różnego rodzaju kiszonek i marynat. Nasi kucharze to świetny zespół pasjonatów gotowania z wieloletnim doświadczeniem zdobytym pod okiem uznanych szefów kuchni.

Przekąski

Winniczki z warmii w maśle czosnkowym 6 szt.

Cena: 39 zł

Tatar z polędwicy wołowej

siekany na bieżąco wymieszany z jajem ekologicznym podawany z chlebem
Cena: 55 zł

Carpaccio z buraka

z kozim serem i dressingiem balsamicznym
Cena: 29 zł

Talerz polskich specjałów

regionalne wędliny i sery, sałatka jarzynowa dla 2 osób
Cena: 69 zł

Śledź w oleju lnianym

z cebulką i ziemniakiem
Cena: 24 zł

Zupy

broth

Rosół

codziennie świeży i aromatyczny, podawany z robionym przez nas makaronem; 0,25 l
Cena: 27 zł

Żurek treściwy w chlebie

z jajem ekologicznym i białą kiełbasą; 0,25l
Cena: 37 zł

Żurek śląski bez chleba
z jajem ekologicznym i białą kiełbasą; 0,25l

Cena: 27 zł

Flaki po warszawsku

z pulpecikami cielęcymi
Cena: 35 zł

Zupa dnia

Cena: 19 zł

Pierogi

Pierogi ruskie (6 szt.)

z okrasą i śmietaną
Cena: 37 zł

Duck dumplings (6 pcs.)

Pierogi z mięsem kaczki (6 szt.)

serwowane z żurawiną
Cena: 47 zł

Dumplings with spinach and goat cheese

Pierogi ze szpinakiem i kozim serem

Cena: 39 zł

Dumplings with stewed sauerkraut and forest mushrooms (6 pcs.)

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (6 szt.)

okraszone masłem
Cena: 39 zł

Mix pierogów (8 szt.)

4 rodzaje pierogów po 2 szt.
Cena: 52 zł

Pierogi z mięsem wieprzowym

Cena: 42 zł

Sałaty

Sałata ze świeżych warzyw z piersią kaczki

Cena: 39 zł

Sałatka z grilowanym kozim serem

Cena: 45 zł

Menu dziecięce

Zupa pomidorowa

z domowym makaronem
Cena: 19 zł

Naleśniki na słodko

z serem
Cena: 29 zł

Pierogi z jagodami (5szt.)


Cena: 35 zł

Paluszki z indyka

w panierce z opiekanymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami
Cena: 31 zł

Dania główne

Homemade bigos

Bigos domowy wielkopolski

długo gotowany, z leśnymi grzybami i czerwonym winem; 250g podawany z chlebem
Cena: 55 zł

Grilled polish sausages

Kiełbaski z grilla

kiełbasa myśliwska, biała oraz kaszanka z dodatkiem chrzanu, musztardy, ketchupu i ogórka kiszonego.
Cena: 55 zł

Gołąbki

zawinięte w liściu kapusty, mielone mięso wieprzowe z sosem pomidorowym i ziemniakami 2 szt.
Cena: 49 zł

Schabowy XXL

z zasmażaną kapustą i ziemniakami
Cena: 59 zł

Gołąbki

Gołąbki vegańskie

zawinięte w liściu kapusty z kaszą, soczewicą i grzybami
Cena: 45 zł

Pieczona kaczka

serwowana z żurawiną, racuchami z jabłkiem i glazurowanymi buraczkami
Cena: 1/2 - 79 zł

Rolada Śląska

kluskami śląskimi i modrą kapustą
Cena: 69 zł

Policzki wołowe

z puree ziemniaczanym i buraczkami
Cena: 69 zł

Placki ziemniaczane

z gzikiem
Cena: 45 zł

Żeberka

w sosie śliwkowym z puree ziemniaczanym i surówką z białej kapusty
Cena: 400 g-60 zł/800 g- 90 zł

Schabowy z dzika

na smalcu z kapustą i kopytkami
Cena: 79 zł

Udo z gęsi

serwowane z kopytkami szpinakowymi i sałatką
Cena: 89 zł

Golonka w piwie

z kapustą zasmażaną i ziemniakami
Cena: 79 zł

Fileciki z okonia

z tymiankiem, ziemniakami i warzywami
Cena: 65 zł

Pulpeciki z ryb mazurskich

z sosem koperkowym i warzywami
Cena: 49 zł

Desery

Napoje

Dodatki

Uprzejmie informujemy, że napiwki nie są wliczone w rachunek. Serwis 10% doliczany jest od 5 osób. WI-FI: Specjały Regionalne 5G, Hasło: specjalwiejski
Wykaz alergenów do wglądu w restauracji

Telefon

+48 662 254 215
+48 22 692 40 52

Email

restauracja@specjalyregionalne.pl

Otwarte

Pon. - czw. 12:00 - 22:00
Piąt. - sob. 12:00 - 23:30
Ndz. 12:00 - 22:00

Adres

Specjały regionalne
ul. Nowy Świat 44
00-363 Warszawa


    Heading

    Jagodzianki ze świeżych jagód!

    Czerwiec i lipiec to czas jagodzianek! Gdy tylko pojawią się w lesie (to takie miejsce gdzie rosną drzewa i nie ...
    /

    Jagodzianki ze świeżych jagód !

    Czerwiec i lipiec to czas jagodzianek! Gdy tylko pojawią się w lesie (to takie miejsce gdzie rosną drzewa i nie ...
    /
    CARNIVAL SWEETS

    CARNIVAL SWEETS

    FAWORKI Faworki, also known as chrusty, are thin, fried dough sprinkled with powdered sugar. The name “faworek” derives from the ...
    /

    Potrawy na Boże Narodzenie – główne składniki

    Zbliża sie czas Bożego Narodzenia. Potrawy na Boże Narodzenie w rzeczywistości kojarzą nam się z kolacją wigilijną. Zgodnie z naszą ...
    /

    11 listopada dniem… również gęsiny w Warszawie

    Gęsina w Polsce Kto z nas wie co to było podkuwanie gęsi?    Święto dziękczynienia w USA oznacza indyka na ...
    /

    Heading

    Jagodzianki ze świeżych jagód!

    Czerwiec i lipiec to czas jagodzianek! Gdy tylko pojawią się w lesie (to takie miejsce gdzie rosną drzewa i nie ...
    /

    Jagodzianki ze świeżych jagód !

    Czerwiec i lipiec to czas jagodzianek! Gdy tylko pojawią się w lesie (to takie miejsce gdzie rosną drzewa i nie ...
    /
    CARNIVAL SWEETS

    CARNIVAL SWEETS

    FAWORKI Faworki, also known as chrusty, are thin, fried dough sprinkled with powdered sugar. The name “faworek” derives from the ...
    /

    Potrawy na Boże Narodzenie – główne składniki

    Zbliża sie czas Bożego Narodzenia. Potrawy na Boże Narodzenie w rzeczywistości kojarzą nam się z kolacją wigilijną. Zgodnie z naszą ...
    /

    11 listopada dniem… również gęsiny w Warszawie

    Gęsina w Polsce Kto z nas wie co to było podkuwanie gęsi?    Święto dziękczynienia w USA oznacza indyka na ...
    /
    Scroll to Top