Potrawy na Boże Narodzenie – główne składniki

Zbliża sie czas Bożego Narodzenia. Potrawy na Boże Narodzenie w rzeczywistości kojarzą nam się z kolacją wigilijną. Zgodnie z naszą tradycją były to najczęściej potrawy bezmięsne, ale zawsze występują potrawy z karpia i śledzia w wielu odsłonach.

Głównymi składnikami do przygotowania kolacji wigilijnej były – kiszona kapusta, suszone grzyby, warzywa, ryby, mąka, mak, olej lniany, miód, orzechy, suszone owoce. W naszej restauracji Specjały Regionalne i naszych sklepach staramy się żeby wszystko, co jest potrzebne do przygotowania wigilii w najlepszej odsłonie było dostępne.

Skąd i dlaczego olej lniany – bo len uprawiano powszechnie na terenie naszego kraju i olej uzyskiwany z jego nasion był jednocześnie najbardziej dostępny. Po wielu latach, kiedy o uprawie lnu w Polsce mało kto wie, okazuje się, że jest to jeden z najlepszych olejów w naszej szerokości geograficznej !!

Kapusta – okazuje się że uprawiana była od bardzo dawna, najlepsze odmiany kapusty dotarły do nas z …Chin. Proces kiszenia kapusty spowodował że stała się warzywem wykorzystywanym od wczesnej jesieni do wczesnej wiosny.

Karp – na wigilijnych stołach zaczął pojawiać się zaledwie od końca lat 40 minionego wieku, wcześniej była to ryba głównie spożywana przez społeczność żydowską. Po II wojnie swiatowej okazało się że najprosciej dostarczyć w czasach powszechnego braku wszystkiego właśnie karpia.

Mimo tego, że karp zatorski – hodoway od XV w. jest jedyną hodlowlaną rybą chronioną jako produkt regionalny na terenie UE, to w ostatnich latach nie zadbano o właściwą promocję tej ryby i odpowiednią gospodarkę hodowlaną. Dzisiaj pochodzące z wyjątkowych stawów w okolicach Zatora karpie sprzedawane są jako pierwszy lepszy karp, a jest to odmiana karpia która hodowana jest w głębokich przepływowych stawach, rośnie w cyklu 2 letnim, pozbawiona słodkawego mułowego posmaku. Szkoda !

Mak – główny składnik deserów, symbolizował obfitość. Główny składnik klusek z makiem, kutii i oczywiście makowców.

Liczba potraw na wigilijnym stole – 7, 9, w zależności od zamożności domostwa, 12 miała odpowiadać liczbie apostołów.

W oparciu o naszą tradycję przygotowujemy jak co roku pierogi z kapustą i grzybami, uszka z leśnymi grzybami (mix suszonych borowików i podgrzybków), słoiki z przygotowanym do podgrzana czerwonym aromatycznym barszczem, smażone nacinane filety z karpia, pasztet z karpia, a na deser kutię, makowiec i dojrzewające od początku listopada pierniki również w formie babeczek piernikowych z orzechami oraz krajanki piernikowej i oczywiście ciężkie od bakalii keksy.

Scroll to Top