Jagodzianki ze świeżych jagód !

Czerwiec i lipiec to czas jagodzianek!

Gdy tylko pojawią się w lesie (to takie miejsce gdzie rosną drzewa i nie zawsze jest zasięg telefonów komórkowych) ciemnie kuleczki na małych zielonych krzaczkach, oznacza to że cukiernicy mają przez najbliższe dwa miesiące dużo pracy przy jagodziankach. Ponad 20 lat temu gdy zaczynaliśmy naszą przygodę ze sklepami wyróżnikiem jakości jagodzianek były jagodzianki z Olsztynka, które dojeżdżały do nas minimum 3 razy w tygodniu i jak kiedyś podliczyłem w ciągu sezonu sprzedawaliśmy ich około 25 tysięcy sztuk.  Kilka lat temu wraz z wprowadzeniem 500+ zniknęły jagodzianki z Olsztynka i ich miejsce zajęły wytwarzane przez nas jagodzianki, które postaraliśmy się, by nie miały równych sobie pod względem składników, które są wykorzystywane do ich przygotowania.  Zdumiewają mnie tzw. rankingi na najlepsze jagodzianki w Warszawie, bo żaden z nich nie bierze pod uwagę tego, z czego przygotowuje się to wyjątkowo barwiące na ciemny kolor usta ciastko. 

U nas konsekwentnie stosujemy w sezonie jako główne sładniki:  świeże jagody z okolic Siedlec, po które sami jeździmy, wyłącznie ekologiczne jaja i prawdziwe masło. Poza sezonem używamy mrożonych jagód, do których dodajemy lifilizat jagodowy, czyli w naszych jagodziankach jest więcej niż 100 % jagód !.

Jagodzianki dostępne są w sezonie w naszych sklepach stacjonarnych codziennie już od godziny 8, w niektórych nieco później.

Trochę historii

Skąd się wzięły jagodzianki?  Jagodzianki są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Początków ich wypieku można doszukiwać się w ludowych zwyczajach obchodzenia odpustów parafialnych. Podczas urządzanych kiermaszy odjeżdżający goście obdarowywani byli jagodziankami. Pełne jagód bułki z ciasta drożdżowego wyjątkowo dobrze znosiły transport, stanowiąc jednoczenie słodkie wspomnienie zabawy odpustowej.

 

Bogactwo smaku i prozdrowotnych właściwości!

Jagody to nie tylko wyjątkowy smak. Swoją barwę zawdzięczają ogromnej ilości antocyjanów, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Ponadto owoce te są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i są źródłem wielu cennych witamin i minerałów.

 

Biorąc pod uwagę skład jagodzianek : Masło, mleko, jaja ekologiczne, drożdże, mąka, jagody, cukier,.

Szacujemy następujące ich 2artości odżywcze w 100 g produktu:

231 kcal

8,3 g białka

12,1 g tłuszczu

22,9 g węglowodanów

Ciekawostki:

Liofilizacjato najnowocześniejsza i najzdrowsza metoda utrwalania żywności. Finalny produkt zostaje pozbawiony wody co doskonale go utrwala i uniemożliwia rozwój flory bakteryjnej. Po dodaniu wody produkty liofilizowane odzyskują swoje pierwotne właściwości. Jedynym minusem jest wysoka cena owoców liofilizowanych.

Mrożone warzywa i owoce są dobrą alternatywą na uzupełnienie diety w warzywa i owoce poza sezonem letnim. Podczas mrożenia straty witamin i minerałów są nieznaczne.

Scroll to Top